Vereniging voor Militaire Living History (VMLH)

 

 

Vereniging voor Militaire Living History (VMLH)

Living history, ook wel bekend als re-enactment, is het uitbeelden en herbeleven van militaire- en burgergeschiedenis. Onze Vereniging voor Militaire Living History (VMLH) houdt zich voornamelijk bezig met militaire geschiedenis. Dit doen wij door middel van het bestuderen en uitbeelden van specifieke militaire gebeurtenissen en ontwikkelingen. Binnen de vereniging zijn hiervoor werkgroepen actief die zich richten op een bepaalde periode, uiteenlopend van de vroege Middeleeuwen tot de Tweede Wereldoorlog.

Voor allerlei perioden worden er zowel in Nederland als elders in Europa evenementen georganiseerd waar wij als VMLH aan deelnemen. Daarnaast organiseren we zelf evenementen. Deze evenementen kunnen bestaan uit historische kampementen, het opvoeren van complete veldslagen of allerlei andere aanverwante activiteiten, zoals exercitiedagen of workshops.

 

Authenticiteit
Om tijdens een evenement terug te kunnen gaan in de tijd is het heel belangrijk om er zo authentiek (historisch correct) mogelijk uit te zien. Dit betekent onder andere dat onze kleding gemaakt is volgens de patronen en juiste stoffen uit die tijd. Daarnaast gebruiken we eetgerei van die tijd en worden maaltijden volgens originele recepten en kookwijze bereid. Er worden dus geen zonnebrillen gedragen, sigaretten gerookt en koffie gedronken in periodes dat deze er nog niet waren.Er wordt, waar mogelijk, op stro geslapen, onder wollen dekens en zo min mogelijk met moderne hulpmiddelen. Voor elk modern slaapmateriaal bestaat namelijk een historisch equivalent. Dit kan neerkomen op slapen op een rubberen poncho, in je tent onder een wollen deken of simpelweg op het mos onder een boom met de wollen deken om je heen.

 

Er wordt veel tijd gestoken in onderzoek, zodat we een zo goed mogelijk beeld krijgen van hoe het er vroeger aan toe ging. De kennis die we daarbij opdoen geven we weer door. Hierdoor kunnen vaardigheden worden geleerd die vroeger vanzelfsprekend waren, zoals het aanmaken van een kampvuur met behulp van een vuursteen en vuurstaal maar ook het uitvoeren van militaire manoeuvres volgens de reglementen uit de betreffende periode. Living history is dus eigenlijk ook een vorm van experimentele archeologie waar je niet alleen van alles kunt leren, maar ook van alles zelf ontdekt.

 

Actief bezig zijn
Living history is een echte doe-hobby. Tijdens evenementen nemen de leden zo actief mogelijk deel aan alle zaken, die volgens het militaire leven destijds gebruikelijk waren. Van de reveille ‘s ochtends, het verzamelen van brandhout voor het vuur, het ophalen van drinkwater, oefenen met zwaarden en vuurwapens, verkenningspatrouilles en met de hele eenheid deelnemen aan gevechten, tot aan het vertier ‘s avonds bij het vuur in het kamp. Zeker dus niet alleen maar hard werken de hele dag, want vroeger was er ook tijd voor rust en vermaak.

 

We streven ernaar dat alle leden van aankomst tot vertrek, dus 24 uur per dag, hun historische functies uitoefenen. Een evenement kan een dag zijn. Veel vaker gaat het om een heel weekeinde (van vrijdagmiddag tot en met zondag) of bij sommige evenementen zelfs langer dan dat.

 

 

Bezoek voor meer informatie onze website: www.vmlh.nl

Contact formulier Vereniging voor Militaire Living History
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam