The Liberators

The Liberators

“THE LIBERATORS”
Wij als WOII re-enactmentvereniging THE LIBERATORS zijn een jonge vereniging met als doel het uitbeelden van geallieerde eenheden.
Op dit moment is er binnen THE LIBERATORS een werkgroep actief voor het uitbeelden van:

“OLD HICKORY”

30th INFANTRY DIVISION / 117e REGIMENT /

1e BATALJON / A-COMPANY / HEADQUARTER

117e Infantryregiment

De Amerikaanse 30e Infantriedivisie, beter bekend als The Old Hickory

Ze werd opgericht 1917 en werd inactief in 1974, en heeft zowel in de Eerste als Tweede Wereldoorlog slag geleverd.

Het logo symboliseert een O en een H, dit verwijzend naar Old Hickory, de bijnaam van oprichter en Amerikaanse president Andrew Jackson, aan de binnenzijde 3 Romeinse cijfers XXX = 30. De divisie was bijna 16000 man sterk en bestond uit vier, later drie infanterieregimenten.

Begin1944 werd duidelijk dat de divisie zou ingezet worden aan het Westfront. Op 12 februari vertrok het konvooi met de 30e Infanteriedivisie vanuit Boston richting Engeland. Van februari tot juni 1944 trainde de divisie in diverse legerkampen in Zuid-Engeland ter voorbereiding op de invasie van het door de nazi’s bezette Europese vasteland. Op 10 juni 1944 nam het deel aan de landing in Normandië op Omaha Beach. Zware strijd leverde de divisie bij de Operatie Cobra (25-31 juli), de Operatie Lüttich (7-13 augustus) en de Zak van Falaise (12-21 augustus).

Na de Bevrijding van Parijs op 25 augustus 1944 trok het 19e Legerkorps, waarvan de 30e Infanteriedivisie deel uitmaakte, op richting de Maas bij Luik en Visé wat ze op 10 september 1944 bereikte. Dit was een van de snelste opmarsen van een infanteriedivisie uit de 2e Wereldoorlog ooit.

En dan was het zover, dinsdagmorgen 12 september 1944, 10.00 uur, een stralende zomerse dag in Zuid-Limburg. De A-Company van het 117e infanterie regiment van de 30e infanterie divisie Old Hickory zet als eerste geallieerde eenheid voet op Nederlandse bodem in Mesch.

(Grenspaal 35 bij Mesch, hier zette de A-company van het 117e infanterieregiment de eerste stappen op Nederlandse bodem)

Van alle Amerikaanse eenheden was de 30e infanterie divisie de enige eenheid die vanaf de landing in Normandië onafgebroken vocht tot het moment dat de strijd in Europa voorbij was. Omdat ze hierbij ook nog eens van alle eenheden de minste krijgsgevangen maakte kregen ze van de Duitse vijand al snel de gevreesde bijnaam “Roosevelts SS”. Een andere bijnaam was The workhorse of the Western front”

 

Enkele belangrijke wapenfeiten van de Old Hickory zijn:

-Verovering van “Hill 314”

-Zak van Falaise

-Eerste voet op Nederlandse bodem bij Mesch

-Verovering van een groot gedeelte van Zuid-Limburg (Maastricht, Valkenburg, Heerlen, Kerkrade)

-Bevrijding van Maastricht

-Inname van fort Eben-Emael

-Ardennen offensief

-Slag om Aken

-Hurtgenwald

Contact formulier Vereniging The Liberators
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam