Nieuwsbrief LPLG 18 maart 2024

Lidmaatschapsverklaringen, website, standaardaanvragen, evenementen, opzegging bij de Vereniging Historische Militaria (VHM), uitspraak van de Hoge Raad betreffende leges voor verlof, community.

Nieuwsbrief 18 Maart 2024

 

Met de lente en een nieuw re-enactment seizoen hebben we voor jullie ook een nieuwe nieuwsbrief! Dit keer is hij wat langer, want er zijn veel ontwikkelingen…

 

Lidmaatschapsverklaringen

De lidmaatschapsverklaringen worden nu gestuurd. Als deze niet binnen is, svp contact opnemen, en graag de spam-folder controleren.

Website


Onze website moet vernieuwd worden. Hiervoor zoeken we een of meerdere personen die hier de kennis van hebben en ons graag willen helpen. Vrijwilligers worden zeer gewaardeerd, en kunnen mailen naar bestuur@lplg.nl

 

Standaardaanvraag


We zijn op dit moment bezig om de aanvraagprocedure van vergunningen bij KCT voor alle regio’s gelijk te maken. Ook de vergunning die verleend wordt, wordt voor alle evenementen in de basis gelijk. De bedoeling is dat voor onze verenigingen eenvoudiger wordt om een vergunning aan te vragen, en dat KCT er minder werk aan kwijt is. Om zeker te zijn dat de vergunning goed aansluit bij alle periodes, heeft Caspar een doorsnede van onze leden gemaakt en 10 verenigingen actief benaderd om hierover mee te denken. Mochten jullie nog ideeën hebben over de vorm van de standaardvergunning voor re-enactmentevenementen, dan mogen jullie deze vanzelfsprekend mailen naar bestuur@lplg.nl

 

Evenementen

We merken dat bij veel verenigingen de animo en evenementen terug lijken te lopen. Veel kleine evenementen worden niet meer georganiseerd, en we zien dat er minder activiteit is dan dat er was voor de COVID-19 pandemie. Hoe dit komt weten we niet helemaal zeker, mogelijk heeft het te maken met dat de aanvraag van evenementen stroever verloopt dan voorheen, maar misschien spelen er nog andere factoren. Mochten jullie hetzelfde ervaren, dan horen we dit graag, en ook hoe dit volgens jullie zou komen. Als er zaken zijn waarin het LPLG een rol kan spelen om de re-enactment een boost te geven, laat het ons weten!

 

 

Opzegging Vereniging Historische Militaria (VHM)


VHM heeft aangegeven niet langer lid te zijn van het LPLG. We betreuren dit en wensen de VHM veel succes en plezier in de re-enactment.

 

Uitspraak hoge raad m.b.t. leges verlof

Zoals jullie weten is bij de verlenging van de wapenverloven in 2021 ook de kosten van 2020 erbij opgeteld. Iedereen heeft dubbele kosten moeten betalen in 2021.
Een verlofhouder heeft dit aangevochten, en dit is voor de hoge raad gekomen. Die hebben geoordeeld dat KCT ‘niet bevoegd was een onkostenvergoeding te vragen voor de ambtshalve verlenging voor het jaar 2020’. Oftewel, iedereen had in 2021 volgens de hoge raad slechts een jaar moeten betalen.
We zijn met de verenigingen van de andere verlofhouders (jachtverenigingen, sportschutters, etc.) druk in overleg wat de beste vervolgstap gaat zijn.

Voor diegene die de volledige uitspraak van de hoge raad wil bekijken, kan deze zoekterm gebruiken:

ECLI:NL:RVS:2024:615

 


Community

Aansluitend op punt 4 hebben we ook al langer de wens om meer onderling contact tussen de verenigingen te promoten. Het zou volgens ons van grote meerwaarde zijn als de passie die er in verenigingen zit voor research en voor geschiedenis, gedeeld wordt met elkaar. Daarnaast hebben we als LPLG vaak nieuwe verenigingen gezien die met veel enthousiasme de hobby in willen stappen, maar niet bekend zijn met onderzoek of hoe de hobby achter de schermen in elkaar zit. Begeleiding vanuit een community zou ook voor beginnende groepen van onschatbare waarde zijn. Zelf dachten we om te beginnen met een forum of meer nieuwsbrieven, maar we willen vooral de open vraag aan jullie stellen: Is er interesse aan een community, overstijgend boven de verenigingen? En hoe zien jullie dat dit vorm aan kan nemen?