Pontoon Group 40 45

Contact formulier Vereniging PONTOON GROUP '40-'45
Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam

509th Engineers Light Ponton Company

Onze hoofduitbeelding is de 509th Engineers Light Ponton Company, een kleine non-divisional eenheid die in West-Europa is ingezet onder directe leiding van Patton’s Third Army. Vanaf juni 1944 tot medio 1945 zijn ze actief geweest in Europa en hebben de 509th Engineers diverse pontonbruggen gebouwd en andere eenheden ondersteund. Het is een onbekende kleine eenheid die evengoed een zeer belangrijke rol heeft gespeeld in de bevrijding van Europa.

307th Airborne Engineers Battalion

Onze 2e uitbeelding is de 307th Airborne Engineers Battalion, die op 20 september 1944 samen met de 504th Parachute Infantry Division de Waal bij Nijmegen overstaken als onderdeel van de 82nd Airborne Division.

307th Airborne Engineers Battalion

Onze 2e uitbeelding is de 307th Airborne Engineers Battalion, die op 20 september 1944 samen met de 504th Parachute Infantry Division de Waal bij Nijmegen overstaken als onderdeel van de 82nd Airborne Division.

WAALCROSSING

‘De Waalcrossing’ was de oversteek van rivier de Waal door de Amerikaanse 82e Luchtlandingsdivisie tijdens de Tweede Wereldoorlog op 20 september 1944 als onderdeel van Operation Market Garden. Dit ambitieuze plan had tot doel strategische bruggen in Nederland te veroveren om een corridor tussen Eindhoven, Nijmegen en Arnhem te creëren en zo de Duitse verdedigingslinie, de Westwall, te omzeilen en door te stoten naar het Rührgebied, het industriële hart van Duitsland.

Amerikaanse en Britse parachutisten werden ingezet om bruggen en strategische punten in te nemen. Bij Nijmegen stuitte de 82e Luchtlandingsdivisie op hevige Duitse weerstand, en de geplande verovering van de bruggen werd vertraagd. Echter, de Britse troepen in Arnhem hadden dringend versterking nodig, wat leidde tot het riskante plan voor de Waalcrossing.

Generaal Gavin gaf Majoor Julian Cook de taak om de Duitse troepen in Nijmegen af te snijden door de Waal over te steken. Ondanks uitdagingen zoals gammele canvas boten, geen zwemvesten, een gebrek aan ervaring en een tekort aan peddels , begon de oversteek op 20 september om 15:00 uur met 26 canvas boten.

De Amerikaanse troepen werden geconfronteerd met vijandelijk vuur, chaos en het verlies van boten. Ondanks het tragische verlies van 48 Amerikaanse soldaten wisten ze de overkant te bereiken. Na de oversteek zetten ze hun strijd voort om de bruggen te bereiken. Een bloedig vuurgevecht en ontmanteling van explosieven leidden tot verovering van de bruggen, waardoor de weg voor het Britse 30e Legerkorps vrijkwam.

Het succes van de Waalcrossing was een belangrijk keerpunt, maar het kwam te laat om de Britse parachutisten in Arnhem te ontzetten, wat leidde tot het falen van Operation Market Garden. Desondanks wordt de Waalcrossing gezien als een van de meest heldhaftige momenten in de Tweede Wereldoorlog, waarbij Amerikaanse troepen onder zware omstandigheden de rivier de Waal overstaken, de vijand trotseerden en bruggen veroverden. Het toont de vastberadenheid en opoffering van de soldaten die vochten voor vrijheid en de overwinning op een strategisch belangrijk punt in de geschiedenis.